måndag 13 november 2017

Brev till Sydafrika!

Denna vecka skickar vi massvis av brev till Sydafrika igen. Det är sexorna på Rödebyskolan som skriver tillbaka till sina kompisar på Banareng. Fantastiska brev som är en del i vårt samarbetsprojekt med skolorna därnere.
Tillsammans ser vi på världen med lite nya ögon och mer inblick i hur skol och vardagsliv ser ut för jämnåriga i Sydafrika.

Viva partnership!

torsdag 28 september 2017

Ke ngwana wa moAfrika


Vi fick många starka möten med både elever och andra människor vi mötte under den nära två veckor långa vistelsen i landet. Mötet med Puseletso Makondo gav ett starkt intryck när hon framförde Ke ngwana wa moAfrika (I am an african child).

Ett besök i det stora plåtskjulsområdet.

 Många av er som följer bloggen känner til det stora plåtskjulsområdet i Atteridgevilles västra utkanter.
 Här bor flera tusen. De flesta av eleverna på Banareng bor här under riktigt tuffa förhållanden.
 Husen/skjulen är trånga och sanddammiga. Kalla på vintern och olidligt varma på sommaren. El och eld utgör en fara i området. Utrymmet och möjlighet för lek är begränsat.
 Möjligheten att gå på Banareng som är en avgiftsfri skola är fantastisk för barnen. På Banareng är de skyddade från de faror och den otrygghet som finns i plåtskjulen. De kan gå i skolan och de har plats att leka. De kan syssla med fritids och idrott efter skoltid på Banarengskolans område.
 Vi besökte återigen Esthers hus (förra besöket var 2013) och överlämnade porslin, kastruller och husgeråd.
Här bor hon med fyra av sina egna barn och två barn som är hennes systers. Barnen delar säng och golvplats.

fredag 22 september 2017

Setšhaba

Det här är 9-åriga Setšhaba. Han grillade oss med riktigt tuffa och många frågor. Ännu ett starkt möte på resan.

Sydafrikaresan - Anton van Wouw

Svenska teamet, AB, Ann-Louise, Johan o Cina framför porten till Anton van Wouw. Vår andra partnerskola i Sydafrika. Denna skolan skiljer sig en hel del från Banareng. Här betalar föräldrarna en skolavgift på ca16000:- per elev och läsår. Banareng är en avgiftsfri skola. detta gör att Anton van Wouw har råd att betala fler lärare och på så sätt ha färre elever i varje klassrum. här går det ca20-25 elever per klassrum. På Banareng är siffran den dubbla. Snacka om olika förutsättningar för lärande.
 Skoluniform gäller även här och många elever går barfota enligt den afrikaanska kulturen.
 På båda skolorna gjordes det massor av klassrumsbesök där vi fick observera undervisning, svara på tusen frågor och även prata och sjunga på svenska.
 Eleverna på båda skolorna hade väntat på besöket från Sverige länge och alla var väldigt trevliga.

Här ser ni Anton van Wouws stora gräsyta. För cricket, fotboll, rugby och annan lek. De hade en stor lekyta till, plus en utepool, en fantastisk trädgård med blommor, palmer och akaciaträd och en amfiteater. tennisbanor och en samlingshall. Alla skolor i Sydafrika omgärdas av murar, galler och bevakade grindar.
Presentation av Sverige och Pippi.

Sydafrikaresan - Banareng primary school

 Resan innehöll förstås många varma möten med både gamla och nya ansikten på våra två partnerskolor. Här sitter Johan med Anastacia, rektorn på Banareng.
 Flera arbetsmöten genomfördes för att få med så många i tankeprocessen kring våra kommande aktiviteter.
 Många vill vara med på bild med Pippi......både lärare och elever.
 I många av klassrummen ser man spår av samarbetsprojekt eller egna forskningar kring Sverige och Rödebyskolan. Det är riktigt roligt.
 Första dagen hälsades vi välkomna av en fantastisk välkomstsamling med 1048 elever under Rödebyskolans tak. En fantastisk känsla. Taket skyddar eleverna för den starka solen och det är faktiskt riktigt svalt under taket. Vi hade över 30 grader i skuggan när vi var där. Taket är även utrustat med belysning.
Sång, tal och dans under taket.

måndag 4 september 2017

Rödebyskolan åker till Sydafrika

På fredag 8/9 reser en grupp från Rödebyskolan återigen till Sydafrika. Detta är fjärde gången vi skickar personal till samarbetsskolor i Pretoria/Sydafrika. Detta är avslutande besöket i vår förstudie till en eventuell partnerskapsansökan mellan våra tre skolor. Vi har ett gediget progam under nära två veckor då vi ska hinna se och uppleva våra två vänskolor, Banareng och Anton van Wouw. På skolorna kommer arbetsmöten kring våra aktiviteter och Global goals att hållas. Vi ska också försöka få till oss så mycket som möjligt kring historia, nutid och förutsättningar i det mångfacetterade Sydafrika.
Resande pedagoger från Rödebyskolan är denna gången, Johan Eggers, Ann-Louise Strömberg, Cina Nore och Mattias Abramsson.

Håll utkik här på bloggen för lite foto och kanske film från vår resa.

onsdag 30 augusti 2017

Brev från Banareng

Äntligen kom paketet med brev även från Banarengskolan. Det var riktigt mycket brev, fyllda med fantastiska texter av eleverna. Historier om deras vardag, skolliv och deras tacksamhet inför vad kontakten med Rödebyskolan på andra sidan jorden givit dom. De pratar också mycket varmt om sina lärare.

Dessa brev ska även de delas ut till Rödebyelever som nu går i sjuan. I paketet fanns även en del svarsbrev till en del av våra elever. Jag lägger inte upp någon bild på breven denna gång utan koncentrerar mig på paketet och ALLA FRIMÄRKEN. Har ni någonsin sett ett paket med så många frimärken?

onsdag 26 juli 2017

Breven från Sydafrika!

 Precis efter skolavslutningen kom så äntligen breven från Sydafrika. Postgången mellan kontinenterna kan ibland vara lite långsamma. Men breven som kom från Anton van Wouwskolan är fantastiska. Vi ska dela ut dom till de sexor som tidigare i våras skrev brev. Vi har också satt upp en del av breven i "Slussen". De är intressanta att läsa och man får en fin inblick i hur det är att gå på Anton van Wouw.
Tyvärr har Anton van Wouwskolan inte fått våra brev ännu. Banareng har mottagit våra brev vet vi. Vi håller tummarna att alla brev till slut ska hitta rätt. Denna aktivitet gjordes som ett resultat av vår konferens tidigare i våras kring vårt framtida samarbete. I september åker en grupp från Rödebyskolan ner till Sydafrika för att fortsätta planera och driva ett utbyte mellan våra skolor.

måndag 29 maj 2017

Operation dagsverke

En mycket nöjd koordinator gör dubbeltumme upp för högstadiets Operation dagsverke. Eleverna har på många olika sätt arbetat, hjälpt till med vad de kunnat, under en skoldag i maj med syfte att samla in pengar till Banarengskolans arbete.
På skylten som satt uppe i skolmatsalen stod det 16500:- insamlat. Det visade sig inte räcka, under eftermiddagen rasslade det till insamlingsbössorna och slutsumman landade på otroliga 19000:-

Tack så mycket alla härliga ungdomar och tacka alla föräldrar och andra inblandade. Pengarna kommer att satsas på klassrumsrelaterat underhåll och inköp. I vissa av Banarengs klassrum saknas en så enkel sak som skrivtavlor. Lägg där till minst 40 elever i varje klassrum.

Den stora utmaningen för Banarengskolan är framförallt de stora klasserna. Där kan aldrig våra insamlingar hjälpa. Men, vårt stöd kan ändå göra skolan bättre, säkrare och roligare för eleverna där. Genom åren har vi kunnat åstadkomma mycket. Såsom fungerande internet med wifi, säkerhetsgrindar, skolköksrenovering, laptops till huvudlärarna, kopiatorer, asfaltering av lekytor och den stora satsningen på soltaket över samlingsytan som används dagligen.

måndag 15 maj 2017

Globala målen

 Johan var uppe i Stockholm tillsammans med kollega på en 2-dagars konferens på SIDA kring de GLOBALA MÅLEN och internationellt utvecklingssamarbete. Ett fantastiskt fint tillfälle att få påfyllning i ovanstående och en klapp på axeln om att det är fortsatt viktigt att samverka internationellt. Det är något alla parter och lärare och elever på båda håll vinner på. Att det är ett sådant fokus på just Globala målen är intressant med tanke på vårt partnerskap med Sydafrika, som håller dessa mål som ett ledsnöre i arbetet.
 Över 300 pedagoger och skolledare från hela Sverige hade samlats på SIDA. Föreläsningar från pedagoger, SIDA-medarbetare, statssekreterare, gymnasie och kunskapslyftsministern, FN-personal osv gav två riktigt bra dagar.

Brevskrivning till Sydafrika och ett starkt engagemang!

Alla sexor fick chansen att skriva ett kortare brev om sig själv, sin familj, vänner, hobbies och drömmar. Dessa brev ska sedan skickas till våra två olika partnerskolor i Pretoria. Skolorna där ner håller också på att skriva färdigt sina brev. Vi väntar med spänning....

 Här är ett fint exempel på kraft från våra elever. Ett par tjejer i sexan blev rörda av Anastacias och Mosidis berättelser om hur barnen har det på Banareng. Därför beslöt sig tjejerna för att anordna en loppis till förmån för Banarengskolan. De fick ihop strax över 2000:- som de skänkte till Banareng. Anastacia hälsar och tackar, hon blev rörd av den fina gesten från tjejerna. 
Det blev vi med.

söndag 9 april 2017

Sydafrikaveckan

Så var de då äntligen här. Anastacia och Mosidi från Banareng och Hanlie och Nell-Mari från Anton van Wouw. De var här i en vecka och förgyllde tiden med oss och eleverna. Vi satt många timmar i möte kring vårt partnerskap. De besökte varenda klass på Rödebyskolan och de fick se vår stads fina och historiskt viktiga byggnader.
De berättade och svarade på mängder av barns frågor.

Vi diskuterade vårt samarbete. Vi planerar ett samarbete kring interkulturellt utbyte (alltså att spegla sig i varandras länder och kulturer) och arbete kring Global goals.


Arbete med Google chromebooks var något nytt för våra gäster.


Barnen bjöd på en fantastisk välkomstshow. Sweden highlights, med inslag såsom Luciatåg, midsommarstång och juldans. Kungen, drottningen och Zlatan kom. Även rektorer, all personal och Karlskronas skolområdeschefer närvarade.

Våra gäster presenterade sina skolor med fantastiska bildspel för en mycket intresserad lärarkår på Rödebyskolan.

fredag 24 mars 2017

Sydafrika kommer till Rödebyskolan

Som vi tidigare har skrivit här på sidan arbetar Rödebyskolan tätt tillsammans med Banarengskolan i Pretoria, Sydafrika. Detta året har vi även ett SIDA-finansierat projekt tillsammans med Banareng och även Anton van Wouw-skolan. Vecka 14 kommer två lärare från var skola att komma till Rödebyskolan för en Atlaskonferens. Tanken med konferensen är att titta närmare på möjligheter att utveckla våra skolor, med hjälp av att arbeta med Global goals tillsammans. Global goals är FN:s ny program för att utveckla världen. Våra gäster kommer också att få utbyta erfarenheter med kolleger och träffa eleverna. Vi kommer också att visa vår vackra stad.
www.globalgoals.org

Eleverna på Rödebyskolan välkomnar våra gäster i idrottshallen på måndagen i vecka 14 med en fantastisk föreställning om Sverige. Vi ser fram emot veckan tillsammans med våra kompisar och kolleger från Sydafrika.

Samtidigt får af Chapmangymnasiet besök av sina elever och kolleger på Pretoria technical high school. Sammanlagt kommer 5 lärare och 18 elever från den skolan. De har samarbetat sedan början på 2000-talet. Sverige och Karlskrona är starka partners i skolsamarbeten sedan länge.

Våra länders samarbeten sträcker sig lång tid tillbaka. Redan under apartheidtiden arbetade Sverige aktivt med att stödja befrielsrörelsen. Igår invigdes faktiskt en utställning på Liliesliefs farm utanför Johannesburg kring Sveriges stöd till ANC. Ett stöd som är historiskt. Liliesliefs farm är också platsen där huvudgruppen av ANC arresterades 1963 och som ledde till Rivoniarättegången där hela ledargruppen skickades till fängelseön Robben island utanför Kapstaden. Nelson Mandela var en av dessa. Han satt i fängelse i 27 år.

måndag 20 mars 2017

Fredagsdansen på Banareng


Hej alla!
Vi fick ett videoklipp från Banareng i fredags som vi bara måste dela med er. På fredagar händer det att de kör lite dans under Rödebytaket. Denna fredagen var det denna lille kille som bjöd på stor show.


tisdag 24 januari 2017

Anastacia vinner ännu ett pris för sitt fina arbete på Banareng


"NTA/ Tshwane cluster awards. I'm the winner in Primary school leadership category. Thanks to the staff of Banareng for nominating me. Thanks for the support as I wouldn't make it alone. We are all winners."

fredag 13 januari 2017

Terminsstart på Banarengskolan

 Raymond, ordförande i skolans föräldraråd delar ut skrivmaterial till eleverna.


 Många barn under Rödebyskolans tak.
Sången är alltid närvarande på skolan.