torsdag 22 november 2018

Global goals med 70 femteklassare!

5a, 5b och 5c har under hösten arbetet med Global goals. De Globala målen som går under beteckningen Agenda 2030. Utvecklingsmålen som sattes av FN 2015 är ett sätt att försöka göra världen en bättre plats för ALLA. De Globala målen ersatte Milleniemålen, som gjorde stor förändring i världen. Men nu är de Globala målen ute efter att alla ska vara med och arbeta, utveckling och förändring ska inte bara ske i utvecklingsländerna. Vi, i de rika och konsumtionsstarka länderna måste verkligen arbeta med hållbarhetsfrågor för att jordens resurser ska räcka och för att ALLA ska få det bättre.

Eleverna hade som slutuppgift att formulera sina tankar, slutsatser och lösningar på några av de 17 olika målen. De var riktigt duktiga och kloka. Många fantastiska lösningar och ord kring hur världen ska kunna bli bättre. Det var vernissage med bubbel, salta pinnar, tävling, tal och musik. Många applåder och stort tack till femmorna och dess lärare som genomförde detta projekt. År 2030 är dessa elever 23 år gamla. Vi hoppas då att världen är på väg mot en bättre framtid. kanske med hjälp av deras ideer?

Detta var ett projekt som till viss del samkördes med våra två partnerskolor i Sydafrika. Anton van Wouw och Banarengskolan.


torsdag 25 oktober 2018

Besök från Sydafrika

Så var det då äntligen dags för våra vänner från partnerskolan Anton van Wouw att komma till oss. En resa och program som det har slipats på under sex månader. Veckan blev ännu bättre än vad vi hade hoppats på. Interaktiviteten mellan eleverna var det som stack ut. Det är just den delen som vi anser är den viktigaste för eleverna. Att de ska ges chansen att få interagera tillsammans under lektionstid och utanför lektionstid. En stor eloge till planeringsgänget på skolan för ett bra program. De har bakat bullar, haft slöjd, idrott, lekt på lekplatser, spelat på konstgräset, NO i salar, NO nere vid Silletorpsån, haft musik, programmerat, blivit undervisade på engelska i matematik osv.
Under veckan fick vi höra Rödebyelever som sa:
-Kan dom inte komma till oss varje vecka?
- När kommer dom nästa gång?
Alltigenom trevliga frågor och det visar också att intresset var stort från våra elever. 
 Det var över 120 personer som samlades på Kastrup innan vi kunde hoppa på tåget till Karlskrona
 En del av eleverna hade sina föräldrar och även syskon med sig på resan. De fick chans att uppleva Karlskrona också. Det gavs tid till både shopping, museum och glass.
 Här undervisar Terry från Anton van Wouw en årskurs 5.
 En bild från en fullsatt Sparresal där våra gäster underhöll. 
Vilken fantastisk sång och vilken kväll vi hade.
 Finalen på Star for lifekonserten var en riktig höjdare. ALLA stod upp och dansade. Anton van Wouwbarn längst fram, tillsammans med ca 400 elever från Karlskronaskolor. Givetvis hade Rödebyskolan med elever i kören.
 Träslöjd var roligt. Det har de inte på Anton van Wouw.

 Klapplekar och anra rastlekar i ett fantastiskt höstväder.

 Vår biträdande rektor, intervjuas av lokalradion under invigningsceremonin. Vi var i pressen under hela veckan. Roligt för oss.
 Vår skola bjöd på en fantastisk välkomstceremoni för våra gäster. Programpunkterna innehöll alltifrån Nobel till Astrid Lindgren. Åsså lite Avicci förstås.
 Äta i vår matsal var en höjdare. Vi bjuds på varm mat med kniv och gaffel varje dag. Det händer aldrig på Anton van Wouw. Eleverna där packar sin matlåda eller äter fika på skolans cafe.
Högstadiets elevråd lade en kväll på Dragsö tillsammans med våra gäster. det blev grillning i solnedgången och mycket roliga lekar....med alla 68 sydafrikanska barn. Bra jobbat!

torsdag 27 september 2018

tisdag 18 september 2018

Besök på partnerskolor och Svenska ambassaden

 Johan och Julia grillar tillsammans. Att grilla kallas braai i Sydafrika. Braai är en helig aktivitet och köttet och alla kryddor är väldigt gott. Så roligt att träffa alla kompisar igen. Sedan 2013 har vi haft en fin och varm kontakt.
 Camilla i Mapules klassrum där väggen tyvärr är sönder. Det innebär att 80 elever delar klassrum, inte helt optimalt. Där måste vi finna en lösning.
 Camilla fick många kramar.
 Sverige, Rödebyskolan och KHK. Det hör liksom ihop på något vis. Sverigehörnan på skolans bibliotek.
 Camilla, Pippi, Nicholas och Paul tar en fika.
 Eugene och soltaket som finansierats av Rödebyskolans föräldrar och elever genom Operation dagsverke.
 Pippi Långstrump (Rödebyskolans projektmaskot) på besök hos Laerskool Anton van Wouw.
 Teknikklass på skolan.
 De två eleverna i mitten kommer till Sverige och Rödeby v42. De är med i den stora kören.
Trevlig bjudning på Svenska ambassaden i Pretoria. Vi tog chansen att berätta om vårt samarbete för ambassadpersonalen. Kontakten är tagen och nu släpper vi på svenska ambassaden i partnerskapet. Inbjudningar kommer att skickas till ambassaden när aktiviteter genomförs. Kul!

Time travel i Sydafrika

 En vecka i Pretoria fylld av Time travelkonferens på Freedom park.
 Camilla med Radikoba från Pietmaritzburg, Sydafrika.
 Konferensen innehöl en del underhållning från lokala kultur och dansgrupper.
 Cecilia Juhlin, Sveriges ambassadör i Sydafrika höll ett anförande. Där hölls även föreläsningar från universitet och från Nelson Mandela foundation.
 Camilla och Johan fick även delta i en Time travelsession.

Johan höll ett anförande kring "internationellt samarbete som ett led i skolutveckling". Workshops, nätverkande och diskussioner fyllde dagarna.

torsdag 6 september 2018

Rödebyskolan åter till Sydafrika


Johan och Camilla åker snart till Pretoria, Sydafrika för att delta på Bridging ages utbildningskonferens. konferensen lockar deltagare från flera länder i södra afrika, Baltikum, USA och Mexiko.

De kommer förstås också att besöka Banareng och Anton van Wouwskolan.

Resa och konferens är möjlig genom budget från SIDA.

Klicka på länken nedan för mer information.

Rödebyskolan återigen till Sydafrika

onsdag 11 juli 2018

Operation dagsverke på Rödebyskolan

Operation dagsverke genomfördes av skolans högstadieklasser i år igen. Med avsikt att skänka insamlade medel till Banarengskolan i Pretoria.
Detta året lyckades man få in en bit över 20 000:-

Summan i sig är fantastisk och den gör en enorm skillnad för elever och lärare på Banareng.




Denna gången satsade man på arbetsmiljö för lärarna på skolan. En renovering av deras arbetsrum/mötesrum/lunchrum var efterlängtad. Rektor Anastacia hälsar och tackar så mycket för allt vi gör för dom.
-Nu har vi också schyssta arbetsmöjligeter, precis som ni på Rödebyskolan. Ni har ett trevligt arbetsrum, där ni kan arrangera möten, arbeta och till och med äta under OK former. Det ger en känsla att känna sig stolt för sin arbetsplats och skola för lärarna.

Nästa steg nu är att arbeta för att ge barnen på Banareng ett "smart classroom". Alltså ett klassrum med internet, storbildskärm, projektor och liknande.

Tack alla elever och föräldrar för allt vad ni varit med och ordnat för Banareng primary school i Pretoria.

torsdag 7 juni 2018

Anton van Wouws kokbok är färdig!


I vårt samarbete med skolorna i Sydafrika tittar vi bland annat på våra olika kulturer. Matkultur är en viktig och intressant del. Därför har vi bestämt att dela kokböcker med varandra. Längst ner hittar du en länk till ett pdf-dokument som visar Anton van Wouws kokbok. Boken visar också intressanta fakta om Sydafrika och afrikaanskulturen.

Länk till Anton van Wouws kokbok.



söndag 13 maj 2018

Global goalsarbetet är igång


Eleverna på Anton van Wouw tittar närmre på ett av målen.

 Arbetet med Global goals är igång på alla tre skolor. Allt enligt planen i partnerskapet. Nästa läsår börjar vi klura på barnens lösningar på jordens utmaningar. Mycket spännande.



Fröken Terry presenterar målen på Anton van Wouw, Sydafrika.
På Rödebyskolan är man också igång med fas 1 i arbetet.

Global goals Agenda 2030 är FNs definierade mål för att arbeta med jordens utveckling. Detta är något som alla medlemsststater har lovat att arbeta med. Slutmålen är att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor och att lösa klimatkrisen. Det blir inte lätt. Men ju fler som känner till problemen och utmaningarna i världen kan vi säkert hitta lösningarna tillsammans. Våra elever ska göra sitt bästa!



Här arbetar eleverna på Banarengskolan


Mosidis klass arbetar tillsammans med Global goals

onsdag 28 februari 2018

Ordlistor på många språk!

Sydafrika har elva officiella språk. På Banareng pratar man Setswana, Sepedi och Engelska. På Anton van Wouw är det Afrikaans och Engelska som gäller. Vi pratar Svenska och Engelska på vår skola. När man blir äldre kan man studera fler språk.

Ordlistan är en av många aktiviteter och produkter vi delar i samarbetet.

Svensk mat lagas på fritidshemmen

De äldre barnen på fritids har lagat svensk husmanskost i samband med Sydafrikasamarbetet. Tanken är att vi nu ska dela recept med varandra som vi har gjort i Europasamarbetet. Sverige är först ut att presentera Raggmunkar med fläsk och Potatis och köttbullar.

Toppenbra jobbat alla barn!!!!

torsdag 25 januari 2018

Atlasåret 2018

Atlasåret 2018 är igång. Tanken är att vi tre skolor, Rödeby, Banareng och Anton van Wouw ska följa en arbetsplan tillsammans och spegla vårt arbete tillsammans. Under de senaste åren har denna planen vuxit fram genom oändlig mailkonversation. Möjligheten till de konferensresorna som genomfördes i båda riktiningar 2017 gav oss också den tiden att planera tillsammans för detta året. Vi ser fram emot att få lära oss i ännu ett internationellt projekt på skolan.

Först ut är en genomgång av Global goals och Agenda 2030 på vår skola. Alla klasser är tänkt att få en inblick i detta utifrån ålder.
Kottens fritidshem med AB i spetsen är på gång att arbeta med en receptbok tillsammans med barnen på fritids. Detta görs också i samarbete med Sydafrika. Slutprodukten blir att barnen lär sig mer om svensk och sydafrikansk husmanskost och att vi producerar en fin kokbok tillsammans.