fredag 11 december 2020

Covid-19 på Anton van Wouw

 


Personalmöte på Laerskool Anton van Wouw med Covid-19 avstånd. I klassrummen kämpar man på med avstånden och barnen är de verkliga hjältarna här. En verklighet både på Banarengskolan och här på Anton van Wouw.


Mask på är det som gäller och i många klassrum har man satt in plexiglas mellan barnen.


Jullovet ligger om hörnet och med den kommer barnen att få ledighet i den varma sommarsolen som nu lyser över Sydafrika. 

torsdag 10 december 2020

Riva och bygga på Banareng

I ett inlägg från september kunde ni läsa om rivningen av en gammal skolbyggnad på Banareng. Den byggnaden var verkligen sliten och på slutet var det så illa att de bedrev skola med 50 elever sittande åt varsitt håll i den stora salen utan fungerande vägg emellan.

Alltså 100 barn i ett rum med undervisning från två håll. Helt ohållbart. Nåväl, med generösa bidrag från föräldrar och barn på Rödebyskolan, af Chapmangymnasiet och lokala sponsorer är nu bygget i full gång av den nya byggnaden. Den kommer att bli större och bli den finaste skolbyggnaden på Banareng. 

Eleverna går på julledighet den 15e december efter en minst sagt ovanlig termin där de gått i skolan varannan dag. Social distansering i Sydafrika har betytt varannandags undervisning i de barntäta klassrummen. 


 

onsdag 11 november 2020

Atlasansökan godkänd för fortsatt samarbete

 

Hipp hurra för Rödebyskolan! 
Bilden visar Laerskool Anton van Wouws fina gräsyta, för idrott och lek.

Häromdagen nåddes vi av beskedet att Rödebyskolan ännu en gång lyckats få en Atlasansökan godkänd. Det vill säga att vi ansökt om budget för ett ömsesidigt utbytesprojekt mellan Rödebyskolan och våra två partnerskolor i Pretoria. Banarengskolan och Laerskool Anton van Wouw.

Pandemin är en prövande tid för oss alla. Men, vi unnar oss ändå att vara riktigt glada och fira denna framgång. När det väl lämpar sig med resor igen välkomnar vi personal från Sydafrika till oss i vår och till hösten 2021 hoppas vi kunna skicka ner en grupp från Rödebyskolan till Sydafrika igen. Men den planeringen får vila lite. Nu är vi glada för att vi fått ansökan godkänd iallafall.

Tillsammans lär vi oss saker, om varandra och oss själva. 


måndag 28 september 2020

Mer stöd till Banarengskolan

Pengar fortsätter att komma in till Rödebyskolans insamling till stöd för Banarengskolan. Vi lägger nu till 2500:- till insamlingen och är då uppe i 7500:- totalt. Ni är fantastiska, tack så mycket. Det nya skolhuset på Banareng byggs färdigt kring jul på grund av er.
 

fredag 25 september 2020

Gå för Banareng och insamlingen

Förra veckans insamling på Rödebyskolan för att bistå Banareng med förbättringsåtgärder blev lyckat. 

Vi fick in 5000:- Tack alla barn och föräldrar!

 Ni är en enormt viktiga för Banarengskolan. Anastacia hälsar och tackar.

Jerusalema på Banarengskolan


 I Sydafrika är dansen Jerusalema väldigt populär. Arbetsplatser och privatpersoner lägger upp sina danser på youtube, det har blivit ett verkligt fenomen. På Banarengskolan dansar man den givetvis. Se här ett aktuellt klipp från denna veckan. Notera gärna att barnen har munskydd.....och de är heller inte så många. Ett resultat av Covid-19 restriktionerna som råder i Sydafrika. Dessa barn går i skolan varannan dag. När de är lediga gå andra barn i skolan. De håller avstånd och bär alltid munskydd när de vistas utomhus.


söndag 13 september 2020

"Gå för Banareng" och bygget av en ny skolbyggnad

Nu satsar Rödebyskolan på hälsotema under vecka 38. Samtidigt har vi fokus på vårt mångåriga samarbete och stöd till Banarengskolan i Sydafrika. Under rådande Corona-anpassningar så sker "Spring för Banareng" (Skoljoggen) som en "Gå för Banareng" - aktivitet under vecka 38 istället. Vi samlar in steg från alla elever på skolan för att se hur långt vi kommer på en vecka.


Men framförallt vill vi samla in pengar för att stödja Banarengskolans förbättringsarbete. Vi hoppas att ni vill och kan skänka en peng till Banarengskolan. 

Ni som har följt denna blogg sedan starten har kunnat läsa rapporter om vårt samarbete och vårt stöd till Banarengskolan sedan 2013. Ni känner till elevernas utsatthet och vilket behov av stöd de behöver. Just nu är Rödebyskolan med som sponsor till en spännande och viktigt nybyggnation på Banareng. 
Vi är med och bygger EN HELT NY SKOLBYGGNAD. 


Just nu rivs en stor byggnad för 100 elever, se bilderna. I december kommer den nya byggnaden stå klar som den finaste och modernaste på hela skolan. En fantastisk möjlighet för oss på Rödebyskolan att arbeta med solidaritet med omvärlden och att kunna hjälpa barn som lever under tuffa förhållanden i det stora plåtskjulsområdet i utkanten av Atteridgeville. 



När pandemin slog till runtom i världen hade vi precis börjat med skolaktiviteter tillsammans med Banarengskolan och Anton van Wouw-skolan. Corona slog paus på detta samtidigt som deras skolor stängdes i flera månader. Nu är de tillbaka  i sina skolor men med stora Corona-restriktioner. Men det viktiga är att de är tillbaka i skolan. Där de får utbildning, mat och positiva aktiviteter med viktiga vuxna. I skolans läroplan läser vi om övergripande perspektiv på undervisning. Det internationella perspektivet är ett sådant. Detta lär oss om internationell solidaritet och en förståelse för de globala sammanhangen. I våra internationella samarbeten undervisar vi kring just detta. Dessutom med verkliga skolpartners från andra länder.

Delta i "Gå för Banareng"-veckan och skänk en slant via din mentor/klassföreståndare till skolan. Tillsammans gör vi skillnad för barnen på Banareng. 

fredag 3 juli 2020

Hur agerar man på Banarengskolan kring Covid-19?


I klassrum som vanligtvis har 50 elever sitter nu ca20-23 elever och får sin undervisning. Klass 7 och lågstadiet har haft undervisning någon vecka. Sakta men säkert fasas eleverna in i klassrummen igen i takt med att Sydafrika öppnar upp samhället. Ännu så länge är smittspridningen och dödligheten relativt låg satt till att landet har en befolkning på över 60 miljoner. I Sydafrika har man valt en hård nedstängning till att nu sakta öppna upp skolor och andra institutioner och arbetsplatser runtom i landet. Men allt går sakta. Länder agerar utifrån sin egen agenda och förutsättningar och gör sina egna val så gott de kan i denna utmanande tid. Men det går sakta tillbaka till det normala. Nedstängningen har varit tuff för alla, har våra kollegor kunnat berätta.

Eleverna får komma ungefär varannan dag till sitt klassrum och alla lärare på skolan hjälper till med att undervisa i de klasser som är på skolan just den dagen. Det sätter en enorm press på ledning och lärare att planera undervisning och hur pedagogerna ska räcka till.

Klass 7 får undervisning varannan dag, lågstadiet någon dag i veckan. De delar upp efter hur många lärare som finns. Klass 3 och 4 börjar skolan i augusti. Dessa eleverna har inte gått i skolan sedan mitten på mars.

Denna Covid-19 anpassningen med färre antal elever i klassrummen måste alla skolor göra. Till och med de skolor med andra, lite bättre förutsättningar än Banareng. De måste också se till att alla elever har avstånd till andra och att de följer de riktlinjer som finns om antal elever osv. Distansundervisning är ett svagt alternativ då så många elever saknar både digital kapacitet och möjlighet att kunna delta.


Skolan är en viktig plats för elever runtom på vår jord. Men den är extra viktig för barn som bor i utsatta områden, där säkerhet och stabilitet inte alltid råder. Att vara borta såhär lång tid från skolan påverkar eleverna. De blir ju utan undervisning för det första. Men, de upplever också avsaknad av rutiner, kompisar, näringsbrist när inte skollunchen finns, känslan av sammanhang, att träffa vettiga vuxna som lärare och att tillhöra sin skolklass och sin skola. Banarengskolan tillhandahåller även aktiviteter på eftermiddagarna som är jätteviktiga för barnen i townshipet.
Avsaknandet av dessa saker gäller förstås de elever som kommer från andra förutsättningar också, men de har en större möjlighet att kunna tillgodogöra sig många saker ändå. De har en annan ekonomisk möjlighet att kompensera.

onsdag 13 maj 2020

Corona och utsattheten för familjerna på Banareng

Familjerna och barnen på Banareng lider under de restriktioner som råder under Corona. Skolorna och många affärer har varit stängda i två månader. Många av föräldrarna har inte kunnat arbeta och därför inte kunnat tjäna några pengar. Många familjer har haft det riktigt tufft med att få tag i mat till och med.
Personalen på Banareng delar ut matpaket. Notera skyddsmask. Ska alltid bäras utomhus.

En hel del av familjerna är beroende av stödinsatser utifrån. Många är de som fått matpaket från olika organisationer. Igår genomförde Banarengskolan en sådan stödinsats tillsammans med en lokal social organisation, Rearabilwe. Genom en svensk insamling kunde nära 50 familjer komma till skolan och hämta matpaket och gascylindrar till sina hem.


fredag 8 maj 2020

Corona och vårt Sydafrika-samarbete

Corona-situationen är en svår och obehaglig motståndare som slagit världen över. Många länder har stängt ner sina skolor helt.

I Sydafrika har skolorna varit stängda sedan mitten på mars. De flesta arbetsplatser har också varit stängda. De redan utsatta är som vanligt de som straffas hårdast under denna nedstängning, eller lockdown som de kallar det i Sydafrika.
De flesta av barnen på skolan bor som ni vet i det enorma plåtskjulsområdet och föräldrarna är oftast arbetslösa eller beroende av daglönearbete. När de är tillsagda att hålla sig i sitt hus/skjul/område och affärer är stängda har de inget utrymme att leva något vidare rikt liv.
De har heller inget ekonomiskt utrymme att klara en såhär lång nerstängning. Många av familjerna svälter faktiskt, då de inte har mat och inte kan köpa någon. De är beroende av hjälp utifrån. Det är helt ofattbart.
Någon distansundervisning har det inte varit tal om. Barnen har uppmanats att följa tv och radio som visar undervisningsprogram nu under Corona-nedstängningen.


Mitt i allt detta planerade vi för spännande skolsamarbete. Det är förstås satt på paus. Men, Rödebyskolans elever har bidragit under vintern och arbetat fram fint material som vi delar med våra kompisar i Sydafrika.
När väl allt kommer igång på Banarengskolan och Anton van Wouw kan vi jobba tillsammans igen. Ingen vet dock när detta sker då skolstängningarna har medfört stora planeringsbesvär för politikerna.

Anton van Wouw då?
Barnen på Anton van Wouw kommer från en helt annan sida av Sydafrika kan man säga. På andra sidan Pretoria. De bor i större hus och familjerna har andra ekonomiska muskler att klara en nedstängning. Men, visst har det varit jobbigt för dom också att inte få lämna sina hus eller träffa kompisar osv. Anton van Wouw har dock kunnat bedriva en form av hemundervisning då alla deras familjer har uppkoppling och datorer.

fredag 28 februari 2020

Rödeby - Sydafrika 7år

Idag firade vi vårt partnerskap med våra skolor från Sydafrika. Banarengskolan och Laerskool Anton van Wouw.

Februari 2013 var starten på vårt samarbete och sedan dess har vi, genom finansiering av SIDA, kunnat skicka nio lärare till Sydafrika och tagit emot 10 lärre från Sydafrika och 80 elever vid tillfället då Anton van Wouws skolkör besökte oss 2018.

Vi lär oss varje dag av varandra genom vår kontakt och våra olika aktiviteter. Dagen till ära höll vi en morgonsamling på liknande sätt som man gör i Sydafrika. Med tal, sång och dans. Elever och lärare deltog med stor iver och glädje. Vi gjorde klappramsor precis som hos Banareng, vi firade födelsedagsbarn precis som hos Anton van Wouw. Tack till alla inblandade, vi hade en fin och väldigt rolig morgonsamling tillsammans.

Vår rektor pratade om också om glädje, lärdomar och och läroplanskopplingen till vad vi gör.

400 elever sjöng Shosholoza och dansade till Haka motorokisi. Det var nog första gången det hände i Blekinge......

I mars månad ser vi fram emot School Update av lågstadiet och Skype av femmorna med våra sydafrikanska skolvänner. Vi öppnar fönstret mot världen.